PÅ LISTAN ÖVER FRANKRIKES VACKRASTE BYAR

Efter Lyon satte vi kurs söder ut och drog ut under en molnfri himmel. Tycker så väldigt mycket om när vägskyltarna ser ut såhär, och liksom pekar ut i världen.

Vi for till St Guilhem le Desert, en medeltidsby som stod på listan för Franrkikes vackraste byar (japp, det finns en sådan). Fantastiskt vackert ställe, men tokexploaterat av turism. 

Det fanns en kyrkogård som var så fin i all sitt katolska kitsch. 

Tycker om gravarna med sirliga järnkors , hjärtan och små grindar.

Vi promenerade runt i de slingriga gränderna, förundrade oss över att folk faktiskt bodde i de små trånga husen bland de många många turisterna. 

Och irrade oss bort från de flesta sarongbutiker, dyrcrêpes och shabby chicinredning. 

Vi hittade åtminstone ett litet bageri och en delikatessbtuik där vi köpte megagod fougasse och små runda chèvreostar. Hittade ett lugnt torg och picknickade på en bänk. 

Hämtade knivar och andra nödvändigheter ur campingkittet. 

Marken var täckt av violetta blommor.

Vi hade inte nattens boende bokat och i och med att vår gps gått sönder var vår tummade kartbok vår bästa vän. Jag skrev upp vägbeskrivningar och vi bestämde oss för ett område dit vi ville komma innan det blev mörkt. Så gav vi oss ut, följde vägar vi hoppades skulle ta oss till en bra plats, snart. 

LYON: ETT KNAPPT DYGN I EN NY FRANSK STAD & ROSENHAV / BOKMARKNAD / SAGOFASADER

Så angjorde vi Lyon. Vi var nog ganska slitna efter olika praktiska, fysiska och mentala motgångar. Infektioner, mekaniska trubbel och tungt grubbel. Men så möttes oss den vackra staden med sina två breda floder och vi hittade den enda lediga parkeringsplatsen i hela stan. Och det finaste var att vi fick komma till ett hem, till en vänlig person. Vi bodde hos en Nicole, vän till Charlie och Louise som vi bodde hos i Bordeaux förra året. Vi hade aldrig träffats, ens pratat i telefon, bara utväxlat kortfattade sms om adresser och ankomsttidet. Men vi möttes av största gästfriheten, varsågod-här-är-era-nycklar-kom-och-gå-som-ni-vill, två omättligt keliga hundar och en fantastiskt fin lägenhet.

Med nybäddad säng.

Nicole dansade balett när hon var yngre och spåren dröjde sig kvar på en hylla.

Det fanns en ilsken räv som frusit i sin pose.

Öppen spis, Mariatavla, ett skuttande får målat på väggen, krukväxter, solglasögon.

Stora fönster, vita träkarmar, blommor.

Goshundarna hade stenkoll på sitt kvarter.

Vi andades ut, sänkte axlarna, slängde våra väskor på golvet och andades in den nya staden. På kvällen åt vi croque's och hängde på en uteservering på ett kullerstenstorg tills det började regna, då gick vi hem och somnade som små stockar, toktrötta med glada.

Nästa morgon drack vi starkt kaffe och åt typisk fransk innehållslös sötfrukost innan vi begav oss ut på stan. Nicole visade oss runt och till några vintagebutiker som jag planerat att besöka. Schyssta ställen, men inget jättespännande utbud, ingenting fick följa med hem.

Det var sol och rosenrabatter.

Längs med Saone rann en bokmarknad där vi strövade en bra stund och bläddrade mellan tjusiga utgåvor av franska klassiker.

Franskromantisk klischéposering vid bokmarknad. Bodde för övrigt nästan i den här klänningen under resan, som är Agyness Deyn för Dr Martens. 

Blev tatueringsinspirerad av den här bokryggen med rutorna.

Lyon påminde mig om både Lissabon och om en betydligt mer välbärgad version av Kairo. Drömmiga hus vid flodkanten, ser ut som en sagoscenografi som pusslats dit av någon fantasifull person. 

Vi åt lunch på en av alla stadens uteserveringar som hade enorma glödlampor i trädet ovanför. Servitören var först lite bekymrad över att jag inte åt kött med ordnade sedan fram en jättegod ostdränkt ravioli.

Espresso på maten. 

Vi tackade och dricksade och begav oss vidare. Hittade snygg gatukonst, fotograferade varandra.

Och plåtade vackra fasader med moln i fönsterrutorna, snirkliga franska balkonger och gardinkappor av järn.

Förirrade oss in på någons innergård där Mattias förvandlades till en playmoperson jämte jättekrukorna med grönt . 

Så tog vi oss till stadsparken som var ungefär som att kliva in i en scen ur Mary Poppins. Trampbåtar i den lilla sjön, cykeldroskor, såpbubblor, flanerande familjer, ljuskatedraler mellan träden.

Det fanns en rosenavdelning i parken och romantikern i mig drog efter andan.

Narnialyktstolpar och nyponrosor. 

Gräsänder.

Roshav på roshav. Ah, faller handlöst för sånt här, det kan inte hjälpas.

Vi skulle gå på Moderna museet men det visade sig vara stängt för renovering, så vi fick nöja oss med att slå oss ner utanför och dricka en okristligt dyr Orangina. Och det var ungefär så mycket vi hann se av Lyon innan vägarna kallade på oss igen. Så väldigt fin stad, den skrev genast in sig högt upp på listan för städer att återvända till.

MELLAN HAMBURG & LYON: EN MÖRK THRILLERSTAD & EN LJUS ALPDAL

Efter Hamburg följde två dagar som var blandat krångel, motgångar och finheter. Natten efter Hamburg hade vi tänkt campa, vi hade förberett noggrant med tält, dubbla liggunderlag och ett trangiakök med alla tänkbara kökstillbehör- till och med sporks och minirivjärn till vitlök. Men vi lämnade Hamburg sent och fann oss runtirrandes i mörkret på tyska landsbygden som överlag är rätt osoft. Campingen vi hittade var stängd, de hade svarat i telefon en halvtimme tidigare men ingen öppnade när vi kom dit. Det slutade med att vi fick bo i ett litet, lätt obehagligt hotell i slutet på en mörk huvudgata i en märklig liten stad utanför Göttingen (tyska ortsnamn?). Det kändes som ett skatteparadis i thrillermiljö, korsvirkeshus och smaklöst blingiga skoaffärer, inga gatlyktor. I vårt rum var det brun heltäckningsmatta och så lågt i tak att badrumsdörren slog i taklampan. Det enda fina med det stället var att det fanns en sjukt gosig hundvalp vid receptionen när vi åt frukost, när jag gullat klart med den for vi så fort vi kunde.

Från att ha kört i trettio grader (vilket givetvis sammanföll med att vår air condition havererade) åkte vi rakt upp i bergen och i samma takt sjönk temperaturerna. Plötsligt, efter att vi kört i skogen i säkert ett par timmar, uppenbarade sig den här utsikten. 

Vi klev ut och räta ut våra ryggar, andades in pinfärsk luft.

Det fanns ett sådant här gulligt litet bord med äppelmust, torkade äppelskivor, jordgubbar och andra förfriskningar en kan tänkas behöva. 

Det var fantastiskt vackra vägar där med träd täckta av murgröna. Ren djungel.

Vi hade en återkommande tendens att missbedöma hur lång tid det tar att åka på små vägar, det tog alltid cirka ett par timmar längre än beräknat. Vi tog av rakt in i landsbygden och for igenom små byar med väldigt varierande mysighetsgrad, det mesta var vackra stenbyggnader men spöklikt tomma, vi såg knappt en människa. Sedan skedde incidenten om mannen i Val D'argent som jag skrev om som hastigast i den långa texten, förförra inlägget. Han som hade ett hotell som stod färdigdukat med nedsläckt och inte kunde användas för att hans fru var svårt sjuk. Det var ett sorgligt människoöde vi fick en glimt av, men han var vänlig nog att fixa ett rum åt oss på ett annat ställe i närheten. Den kvällen gick vår GPS sönder så efter det var det intensiv kartläsning som gällde, jäklar vilken hejare jag blivit på att läsa kartor.

Vi anlände till det här stället sent den kvällen, det var lite för dyrt och oerhört märkligt inrett, men gemytligt. Vi åt en absolut enorm omelett som troligen bestod av 15-20 ägg (detta är under kontinuerlig diskussion mellan mig och Mattias) och omgiven av ett bergsmassiv av råkost. Där fick vi i alla fall sova gott, förutom att jag plötsligt drabbades av urinvägsinfektion den natten och var uppe och rände varje halvtimme. AH. Så störig åkomma.

Men god frukost fick vi, med fluffiga croissanter och fruktyoghurt.

Stället låg så vackert i en dal och de hade en skock rara får som var väldigt kärvänliga och gärna blev gosade. Så även den morgonen fick jag gosa med ett djur innan vi gav oss iväg vidare, en dagsstart jag rekommenderar till alla som är i en eller annan pressad situation. Nästa halt skulle bli Lyon, vidare dit snart.

MONSTERSKORNA: DE KLIVER UT UR DRÖMMEN OCH RAKT EMOT MIG

Ibland händer det att det dyker upp en sak i ens väg, i mitt fall nästan alltid ett plagg, som är helt extraordinärt.  High flying, m-a-g-i-s-k-t. Som gör en orimligt glad, en känsla som är genant besläktad med eufori. Som ger ett sken av att göra en lite mer till den en vill vara. Som gör en starkare, snyggare, k00lare, får en att sväva, äga, kicka ass. En dröm komprimerad, nerkokad till till något handfast. Det är de här skorna. De här kängorna. Jag har suktat i månader, i ärlighetens namn har de varit lite av en imaginär tillflyktsort om vilken sorts person jag vill vara. Och när jag hittade Jeffrey Campbellbutiken i Barcelona och de fanns i min storlek fanns det inget stopp. De gör mig till Godzilla och Kathleen Hannah, en Sailor Moon som vandrar på skyskrapor, en revolutionär Spice Girl, en monstertruck i kjol och sommarsol. 

De ska ta mig med sjumilakliv genom världen och de ska ta mig hela vägen.

EN RESA / TUSEN

Att resa bort är tusen resor. Det är ett nätverk av motorvägar inuti och rakt igenom hjärtat. Vi har varit borta i ynka 18 dagar och den här textens reflektioner ter sig säkert orimlig pretentiösa i förhållande till den obetydliga tidsrymden. Det är andra saker. Det känns som att jag gått igenom alla stormar, årstider, tillstånd jag känner till. Jag vet inte om det är något särskilt just med att bila, just med att vara inkapslad på en väldigt liten yta och ständigt vara på väg. För mig är det att knuffas in i en boxningsring mot en arsenal av ackumulerade rädslor, känslor. Det är att hantera övergången mellan en dröm som ska bryta ur sin abstrakta existens till riktig rak verklighet. Att förverkliga projektionsytan för det senaste halvårets alla förhoppningar och regnbågar. Svårt/svårt/svårt. Vi har färdats till Barcerlona och tillbaka och jag har färdats lika hisnande fort genom schakt efter schakt av personliga processer. Det har varit så oerhört fantastiskt, det har varit så turbulent. Ett flipperspel, så små i en värld som visar sig vara så stor, svårbegriplig och labyrintisk. Vi har varit modstulna, andlösa, ivriga, fjäderlätt euforiska, existentiellt blytunga, sammanbitet stressade, bekymmerslöst drömmande, minst i hela världen och sedan absolut lyckligast.
Fågelhjärtan och queens of fucking everything.

Att resa den här resan är förbiflimrande människoöden, genom smutsiga bilfönster eller språkförbistring, på åtta sekunder eller fjorton minuter, i 130 kilometer i timmen, i berg, vid vägrenar. En blick genom ett nyckelhål till en annan värld. Det är den blankögde hotellägaren i Val D’Argent med en perfekt dukad restaurang höljd i mörker, en svårt sjuk fru och en skällande Berner sennen. Han bjuder oss på vitt vin i kupade glas och vi hör honom mumla på franska med grumlig röst om hur svårt det är. Det är granarna längs slingervägarna i pyrenéerna som har stammar så långsmala att de går rakt upp i himlen, med själva granen överst. Som julgranar med ändlösa rakade ben. Det är den röda jorden och de svarta krumma små träden. Det är hororna längs med vägarna i gränstrakten kring Frankrike och Spanien, människokommers och stringshorts, smutsiga lastbilschaufförer och brist på rimliga möjligheter som tvingar människor ut till vägkanten. Det är husvagnarna med ditsprayade hjärtan i parkeringsfickorna längs de tyska vägarna, där det händer saker jag inte vill veta. Det är temperaturen som sjunker med tjugo grader när vi åker rakt upp i bergen och plötsligt visar sig hela Sound of Music- scenografin i all sin alpiska prakt. Det är motorcyklisterna i shorts och t-shirt som kryssar i slalom över den fyrfiliga motorvägen och jag vet inte om de är påtända testosteronstinna jagade och om de lever idag. Det är rävar på fälten, skockar med vitfluffiga får och alldeles nya lamm, vildsvin som nästan stryker med raggen mot billacken. Och OH, ytterligare tusentals blixtbilder.

Att resa är att samla på sig tillflyktsorter. Det är en eskapism, en nödutgång, men också det trösterika i världens storlek, en oändliga sorten. Vidsträcktheten som, hur mycket jag än reser och hur gammal jag än får bli, bara kommer ha sett bråkdelar av.
Att hälsa på nya platser, att uttala namnet på nya städer och smaka på luften där. Att bekanta sig med nya gathörn och kollektivtrafiksystem, att vänja sig vid just den här sortens gatskyltar och gatlyktor. Att känna drag av hemkomst eller välkommet avstånd till allt.
Att köpa bussbiljetter i en ny stad, att se att här går det tågrälsar också, att notera alla förföriskt nedgångna strandvillor med uthyresskyltar på.
Ett frimärksalbum av nödutgångar om en skulle behöva kliva ut ur allt en dag. 
Det är något lugnande med det. 

Så fort återberättelsen om resor, eller upplevelser i stort, börjar så förändras historierna. Minnena omformar sig, byter skepnad, får en annan smak, vissa tonas ut alldeles och andra kliver fram i technicolor. Det är oundvikligt, allt förändras i retrospektiv. Jag blir alltid lite obekväm av det, för jag vill minnas allt i alla sina nyanser, med sin svärta och sitt bländande ljus. Neon och mulna himlar. Jag vill kunna återge de skrovliga detaljerna, de tunga känslorna som förbidrivande oväder, molnspringandet, berusningen, det omvälvande och megamagiska. Okej. Det går inte. Nuet existerar i sina svallande lager så intensivt och det är för mycket för kroppen och medvetandet att bevara. En kalejdoskopisk dynamik som måste slätas ut för att få plats.
Jag berättar det jag kan. Det som går fram går fram.


KAOS/ HAVET/ HAMBURG - ALLTINGS BÖRJAN

(Hej! Jag tänkte att jag skulle finnas igen! Är ju drottningen av oregelbunden internetnärvaro och det kommer nu förstås kantra och slå över i det motsatta. Bildkaskader och inlägg som förmodligen istället blir outhärdliga i sin längd och utdragenhet. Jag ska jobba på att hitta en mjukare balans, men jag är fortfarande kvar i ytterligheternas träsk. Har ju varit ute och rest, flängt runt i Europa i nästan tre veckor så ah, nu börjar den historien!)

Och historien började i kaos. Det var en tisdag och det var sol. Allt var noggrant inpackat i bilen och morgonplanen var som följer: Mattias skulle smita iväg en sväng till gymmet innan bilen skulle bli vårt trånga hem, jag skulle förtidsrösta för EU-valet och sedan skulle vi mötas vid färjan. Men röstningsplanen föll som ett korthus. Jag hade dagen innan pratat med Göteborgs kommun för att ta reda på förtidsröstningslokaler och fått bekräftat en i Majorna. Jag ville vara säker, hade tagit reda på fakta, trodde jag hade allt klart. Sedan visade det sig förstås, cirka fyra minuter innan jag skulle gå hemifrån, att den tänkta lokalen bara var öppen på valdagen. Jag kastade på mig kläderna för att hinna till Nordstan och rösta där men missade exakt vagnen som skulle ta mig dit och fick bittert inse att om jag skulle rösta skulle jag missa färjan. Jag fick ge upp och kände mig som den sämsta människan i världen, satt på en stenmur på Stigbergstorget och grät bakom solglasögonen, motstod en impuls att elda upp mitt röstkort i ren självbestraffning. Mattias plockade upp mig och jag hulkade hela vägen till incheckningen. När jag skulle ta fram vår båtbiljett passade jag även på att, mellan tårarna, kontrollera hostelbokningen till vår första natt i Hamburg. Men. Jag. Hade. Bokat. Fel. Natt. Jag var en pöl av misslyckande, jag ville trycka ⌘Z, vända och springa tillbaka. Det är skrattretande ironiskt att Resan, drömodyssén, skulle börja på ett sådant vis. Sedan fortsatte det såhär:

Vi placerade oss på soldäck, Mattias satte igång att hetsringa vårt hostel i Hamburg och turligt nog; de hade just fått en avbokning och kunde klämma in oss i deras sista rum. Utandning, en grad av lättnad.

Medan jag stod i telefon med en annan EUvalskunnig från kommunen som var hemskt hjälpsam och försökte hitta ett sätt för mig att kunna rösta även om jag lämnat landet. Käckt nog visade det sig att ambassaderna utomlands stängde för förtidsröstning klockan 12 den dagen, alltså bara några timmar innan vi skulle nå Hamburg. Jag var så otroligt upprörd över hela situationen, min egen klantighet och den förra kommunpersonens missvisande svar. Tur att Soraya Post och F! kom in ändå, annars hade jag känt mig evigt ansvarig. 

Sedan fick jag försöka släppa incidenten med röstningshaveriet och rikta in mig på vart vi faktiskt var på väg.

Vi åt frulle på soldäck, fulkaffe och medhavda saker av smördeg.

Poserade k00lt vid horisonten.

Och gullade. Var ju trots allt enormt pepp på att resa med den här fenomenala personen.

Vi anlände till Fredrikshavn och klev ur bilen för att fota vimplar, grindar och båtar innan vi drog vidare.

Som de här två fina som heter Styrbjörn och Isbjörn.

Vi for och åt Rittersportchoklad och jag läste högt ur Hamburgkapitlet i den här guideboken för Mattias. Det är en väldigt bra, om än något gubbig, reseguide som djupt ingående beskriver ett gäng städer med mängder av historiska och kulturella referenser varvade med insmugna tips. 
Så landade vi på vårt hostel efter en hetsig parkeringsjakt, prickade ut saker på en karta och begav oss ut.

Vi bodde i St Pauli som både är red light district och hur trevligt som helst. Det deppigt dekadenta ligger skavfötters med allt det fantastiskt mysiga och coola som är Hamburg. Vi gick till ett ställe som hette Backbord där det var stimmigt och trevligt.

Mattias läste tysk dagstidning med kommunistisk layout och jag åt god spenatgnocchi.

Soft ställe.

Så gick vi till Zoë som ligger i den galet sympatiska stadsdelen Schanze, där är bara ett hav av nersuttna sammetssoffor och mjukt gyllene lampskärmar. Vi beställde drinkar och satte på uteserveringen till stängningsdags.

Då promenerade vi hemåt och kikade in på snygga garagedörrar. Det satt folk överallt på trottoarerna, luften var ljummen, våra steg lätta.

Hittade en butik helt dedikerad till modellflygplan. Jag hade roligt åt kofamiljen uppe i högra hörnet som ser ut att ha en gemytlig picknick mitt på stridsfältet.
En väldigt fin kväll trots dagens illavarslande början.

Dagen efter gav vi oss ut i högsommarvärmen. Det hänger mycket saker över gatorna i Hamburg, tex sådana här bollampor.

Och låga rader med strutglass.

Undrar om arkitekt var synonymt med konditor förr i världen, för alla husen ser ut som gräddtårtor.

Det är en väldigt grön och blomstrande stad, åtminstone i de delarna där vi hängde.

Vi gick till Pauline, ett ställe där vi varit förut, för frukost. Den är nämligen så fantastiskt bra.

Vi inmundigade bröd och grönsakscremer, hemmagjord müsli och vaniljyoghurt, grönsaksstavar, baljor med kaffe, krispiga fattiga riddare och tusen kilo färsk frukt. 

Vi strövade och tittade på snygga fasader.

Det är väldigt mycket politiska budskap överallt, aktivismen verkar högst närvarande. Sådant ger ju en bra känsla och starka måste-flytta-hit-impulser.

M's godissneakers gjorde sig bra mot rosamålade gatstenar.

Hej fin.

Vi gick till en liten men djungeltät botanisk trädgård.

Minirhododendron.

Så väldigt fin blomma.

Det var uppemot trettio grader den här dagen så det var egentligen nästan för varmt för stadsvistelse. Vi lindrade hettan med en glass; mango och körsbär.

Tiden gick och till slut hade frukosten sjunkit undan och gjort plats för middag. Vi begav oss till Eisenstein, ett ur tipsen från Urban Safari. De hade fantastiskt fin industriell inredning men i och med värmen ville vi sitta utomhus. Det var grönt och tegel och låg just intill en biograf som hade den snygga affischen till Grand Budapest Hotel som en banderoll på väggen.

Där åt Mattias en Caesarsallad och jag en pizza med rostade grönsaker som var precis så bra som guideboken utlovat.
Åh Hamburg är en riktig pangstad. Jag tänker mig att det ska bli min frekventa tillflyktsort när jag bor i Malmö, att jag ska återkomma dit ofta. Jag känner på mig att det kommer bli en viktig stad i mitt liv, jag hoppas det..

NORRLANDSKAPITLET

I fem dagar var jag hos Mattias, Rebecka och deras griffon Humlan i Umeå. Bortsett från en ilsken visdomstand och lite för mycket jobb var det ett par mycket fina dagar. Något såhär på ett ungefär:

Deras källarlägenhet som är full av art decovaser, teakmöbler, handmålade detaljer, gothiga tavlor av korpar och bilder på Little Richard och Elvis i varje vrå. 

En förmiddag var det strålsol men svalt som vårvinter och vi gick till Hagabagarn för att inhandla en sen frukost.

Humlan fick övergivenhetsångest över att bli lämnad utanför i två minuter.

Köpte bröd och bakverk, bland annat det mest episka pistagewienerbröd jag träffat i mitt liv.

En annan dag var det promenad genom stan och vi passerade ett hus som var byggt av hallonglass och sockerkristyr.

Vi besökte bildmuseet med sin tändsticksfasad och enorma fönster.

Som är rakt ovanför älven, sådär så att jag fick lätt svindel ju längre upp i våningarna jag kom.

Såg konsthögskolans examensutställning. Tyckte mycket om denna triptyk.

Och denna videoinstallation av Shahzia Sikander som var helt magisk. Omöjligt att återge i stillbild, men både jag och Mattias satt helt fängslade, hypnotiserade.

En dag åt vi en helt grym pasta på ett ställe som heter Vezzo. Karl Johanssvamp, vin, persilja, vitlök och västerbottensost. EH GOTT.

Hälsade på Rebecka på hennes jobb som skräddare på Norrlandsoperan. Hon är även stickvirtuos, jag menar kolla tröjan.

Kilade runt bland rails och petade på patinerade våtdräkter, märkliga slokhattar och teatrala sidenkreationer.

Rebecka manekängade i en lila sidenkappa med livets största krage.

En kväll var det tillräckligt varmt och fint för att sitta ute och grilla, elda.

Dessa två minimonster var mest sugna på godis.

Alltså så underliga djur dessa. Som små trumpna wookies med underbett och lösskägg.

Rebecka stickade på en ny skapelse.

Vi promenerade över kyrkogården i skymningen.

Till den vackra mörka älven.

Jag fotade en bror, ett minilejon och tallrötter.

Och ställde mig på andra sidan kameran.

Och så roddbåtarna uppdragna vid åkanten.
Lite så och mycket mer var de dagarna.
Så slår jag igen Norrlandskapitlet för denna gång och hoppas på ett nytt inom en inte alltför avlägsen framtid.

HERO + HONEY ON THE ROAD - EN EUROPAODYSSÉ PÅ 18 DAGAR

På måndag händer det igen, fast på ett nytt sätt och en ny väg. En roadtrip, ett slingrande spår från Göteborg till Barcelona. Förra året åkte vi fram och tillbaka till Lissabon på tolv dagar, nu har vi arton dagar att i maklig takt ta oss till medelhavskusten och tillbaka. Vi far via Hamburgs lyftkranar och hipsterkomplex, genom Sounds of Music- klingande landskap och vingårdsområden, till Lyon som känns som en lite hemlig stad fast den är Frankrikes näst största och neråt in i skogarna, bergen och havet. Havet och tapasbarerna, stränderna. Campingnätter för en tjuga var och någon natt av antik flärd, slott, tinnar, torn. Vi försöker hålla oss på småvägar och vi har en hel hög med böcker som kan läsas högt från passagerarsätet under resans gång. Sedan i Barcelona är det Primavera Sound och det blir festival i dagarna fyra. Jag ska få se Slowdive, CHVRCHES, Arcade Fire, Warpaint, John Talabot, Moderat och Kathleen Hannas nya band. Och tusen andra band som är för k00la för att jag ens ska känna till dem. 
Det är detta jag har jobbat för hela våren och om vi förskonas från bilhaveri, rån och alla andra fantasifulla missöden en kan föreställa sig så kan det nog bli. Absolutely. Frikkin. Epic.

(Och om någon av er har varit i Hamburg/Strasbourg/Lyon/Montpellier/Perpignan eller nåt annat längs den vägen så tipsa hemskt gärna om roliga saker!) 

LÖRDAG AV GULD

I lördags vaknade jag hemma i mitt numera före detta hem i Majorna. En sista Göteborgshelg på ett par månader och en lördag som var sådär bländande ljus och bekymmerslös. Fick träffa Jenny igen och hänga med darling M, finare sällskap är svårt att finna. 

Det är så himla tomt och ljust-och-fräscht i lägenheten sedan jag flyttade och tog hela bohaget och all plottrig inredning med mig. Men Agnes fina vita bord fanns kvar, med ett champagneglas med en syrénkvist på. Där intogs frukost.

Sedan gick vi genom Slottsskogen och det var solkatter på asfalten och en riktig katt som Jenny attackgosade med.

Vi satt på uteserveringen till Bar Italia och försökte komma underfund med om dessa citronträd var fejk eller ej. Vi är fortfarande inte helt säkra.

Drack finkaffe och åt helt sjukt god glass i glas på fot.

Människor i solen.

Chokladglassen af himmelriket.

Så kramade vi Jenny hejdå och promenerade vidare till Järntorget där det hängde olika sorters kulörta bollar över gatorna och i körsbärsträden.

Såhär såg jag ut, hej hej. Favoritjackan, min fina gräddvita sidenskjorta och manchesterkjol. Nöjd i nyfärgat hår (god känsla) och för varm i slitna docs.

Samt bländad av solen.

Vi hängde, nästan slumrade i solen vid kanalens bruna vatten, tittade på picknickande springande solknarkande människor. Var så glad över äntligen en heldag med Mattias för nu är det ett par veckor där vi är på olika håll ett tag. 

När klockan slog fyra gick vi till Basque som är en pintxosbar med sjukt god plockmat för tjugofem spänn styck och kanske stans finaste inredning.

Såhär skulle en ha det hemma. Där satt vi gott och väl ett par timmar och knaprade i oss croissanter med mögelost och marmelad, crostini med mango och chèvre med bränt socker osv osv. 

På kvällen skulle vi spela skivor på Skjul Fyra Sju och som de tidsoptimister vi är blev det förstås ett par timmar i maxat tempo där vi satt med varsin dator och fixade ihop låtar, klippte ljudklipp av Kathleen Hanna, skålade i en lätt misslyckad bubbel-med-sorbet-drink och åt korv (jag). Mattias var i vanlig ordning k00last i stan i långa ullshorts och godissneakers.

När vi tillslut fått ihop vårt set var det fortfarande ljust och jag tog hastigt en överexponerad bild på sagoträdet på vår gård. Sedan följde en lång natt av livespelningar, discokulor, CHVRCHES, Le Tigre, Gang of Four, Lorde, Kanye, Nas, Savages, John Talabot och allt annat som vi tycker är bra tills vi hade så ont i fötterna att vi båda fick ta av oss skorna bakom DJ:båset och sedan ta en taxi hem. 

LAKRITSJACKAN

Eftersom det givetvis är i allas intresse att veta vad jag promenerar runt i om dagarna nuförtiden presenterar jag här: The Vårjackan. Det är ju så otroligt knepigt med jackor, hittar cirka aldrig någon jag gillar. Antingen är det någon svårtillgänglig vintagemodell jag faller för eller ett stycke designerjacka som min deltidsarbetande kulturfrilansarnågonting- plånbok bara kan drömma om. Så det fick bli en bomber, för det är hittills min bästa jackmodell. En i svart denim från The White Pepper. Känns bekant, hårt, relativt k00lt och passar till åtminstone nästan allt. 
(Det är en konst att fotografera svart textil, en som jag inte riktigt behärskar. Så jag vet inte om en egentligen ser alls hur den ser ut. Men vi är lyckliga ihop oavsett <3)

→ M A L M Ö

möllevångz.jpg

Vi åkte till Malmö och det är oåterkalleligen vår, det är som ett tåg. Alla körsbärsträden blåste sina rosa tuggumibubblor och i Folkets park hittade vi en albinokänguru i miniformat med rubinögon. Vi köpte buntar med bladpersilja på torget, tunnbröd och baklava i en av minibutikerna, gruyère och ambrosia i ostaffären på hörnet. Jag hade ibland bara smala sugrör att andas igenom och ett rivjärn i bröstet för ibland är det så. Men en går ut och igenom det för det är det enda som går att göra. Så vi såg fotoutställning på Moderna med mörker och pasteller, tusen historier en sorts oskärpa som vi glömt namnet på.

Gick genom den stadsdel som ger mig hopp mitt i den här världen som alltför ofta känns som ett sjunkande skepp. Såg scenskolans strålande treors mastodontiska slutproduktion. Deras intensitet och svett och lysande begåvning, en geometrisk pusselscenografi och blodröd politik. Och jag var nog lite rädd att de inte skulle känna igen mig, att allt som har med den där skolan bara var en önskedröm, en parallellvärld av luft. Men jag fick tolv kramar av guld och sedan hängde vi i deras loge med tiokronorsöl till dygnet blev nästa. Och so on and so forth tills även den helgen sprungit sin väg i disigt vitt ljus.

ETT LIVSUTSNITT LITET SOM ETT FRIMÄRKE

Nu har jag packat min enorma resväska full med de mest nödvändiga böckerna sladdarna kjolarna för ett par månaders liv. Jag har låst min Majornadörr och jag kommer tillbaka, men jag kommer inte bo där något mer. Det är väldigt underligt, och jag har haft ett fantastiskt fint kollektivliv där i nästan två år, men det är dags nu. Nu viker jag ihop mig och lever ett tidsbegränsat nomadliv mellan olika trygga punkter och äventyrsland.
Lite såhär var min sista Göteborgsvecka när jag diskat mina sista bambakantiner och torrmoppat den sista dagistamburen:

Det var episkt väder hela veckan. Jag var förkyld men orkade ändå promenera genom stan, genom allén och såg träd som började slå ut.

Hälsade på Anna och Martin i deras superfina lägenhet. Martin hade kalasrandiga strumpor och jag hade med mig valnöts- & russinbaguette och pain au chocolat.

Det gick att sitta på balkongen i solen utan jacka och vi drack en massa pressokaffe, pratade om sommarbröllop, Egypten, potentiellt storslagna practical jokes och en massa annat som jag inte minns, men jag minns att jag skrattade mer än på länge.

Hälsade på min stora lilla mormor en annan vårdag. Jag hade önskat mig våfflor eftersom mormor är den okrönta pannkaks- och våffeldrottningen. Åt minst fem med grädde och sylt och fick tid att prata med min fina mormor och dricka bryggkaffe i näverkoppar från Dalarna.

Så kom min finaste Mattias till stan en kväll och vi möttes på Stället med stort S, Hagabion förstås. Sista gången vi hängde där på hur länge liksom? Det är tråkigt. Åt i alla fall ostbricka med dödsgod gruyère och citronpasta med tomatsås och fräst broccoli. 
Göteborg fortsätter och jag fortsätter men vi gör det på olika platser nu.

GIRLS TO THE FRONT

Härom veckan såg jag och Mattias The Punk Singer, dokumentären om Kathleen Hanna. Denna storslagna punkdrottning och feministaktivist som varit frontfigur i Bikini Kill, Le Tigre och numera i The Julie Ruin. Som är en ikon för Riot Grrrl-rörelsen som växte fram i USA under 90-talet. Alltså, sååå cool och inspirerande rörelse. Inte nog med att Kathleen Hanna är kanske tidernas coolaste scenpersonlighet, hon var och är en så otroligt viktig feministisk aktivist som reclaimade ett utrymme (musiken, punkscenen) som varit så tydligt dominerat av män, machoism och moshpits. Hon sa girls to the front och skapade ett rum för brudarna, hon benämnda patriarkala strukturer och skapade ett nätverk av feministisk kreativitet som är historisk, hon tog sig rätten att vara högljudd, seriös, rolig, sexig, svettig, förbannad, brötig, smart. Och när jag läser Riot Grrrls manifest (nedan) slås jag av hur före sin tid det känns. Det genomsyras av ett intersektionellt tänk, "because I see the connection of all oppression and I believe we need to fight them with this awareness", det är så klarsynt och tydligt, det har punkens hela slagkraftighet.

ÅH det är så bra, det är så snyggt.

Vill verkligen peppa alla att se denna film och kolla in Riot Grrrl-rörelsen närmare. Dels är hela estetiken och energin helt sjukt bra, en magisk hybrid av politiskt allvar och en kreativ störtflod. Det är poetiskt, ilsket, gravallvarligt och expressivt. Det gav mig så otroligt mycket pepp och en påminnelse om hur viktig bärare kultur och inte minst subkulturer är av politisk kraft. Vilken megafon det är, vilken plattform. Det kan verkligen göra all skillnad i världen. EVERY GIRL IS A RIOT GRRRL!