ALMANACKAN

Innan jul hade jag en pysselfas, det är så tacksamt när en har något så konkret som julklappar att rikta sin kreativitet mot. De har en given mottagare och julen är deadline, liksom. Nu har det såklart svalnat lite, men jag tänkte i alla fall visa vad jag lyckades klippa klistra ihop då. 

Ta-daa! Ett stycke almanacka. Det bästa med den är nästan att pappret är gjort på sextio- eller sjuttiotalet på bruket i Fengan, Den är väldigt enkelt/slarvigt gjord utan linjal eller nånting, jag är för otålig så jag bestämde mig för att sporta en oputsad lite skev stil.

Det är helt enkelt tolv vita papper som hålls ihop med två enkla pappersklämmor med ett bomullssnöre emellan. Så får en helt enkelt vända blad när en ny månad tar vid. Bilderna är framkallade på Crimson, det går fort att beställa och blir fint tycker jag, särskilt bilderna med matt yta. 

Almanackan var till min bror Mattias och Rebecka och föreställer saker som snöflingor i hästpäls och deras wookie-hund Humlan bland färgglada pinnstolar.

Krokusar på vintersömnig mark och Ville gömd i korghatt. Ibland råkade jag skriva fel dag men då är det bara att dra ett streck och skriva om.

Två bilder från sommaren 2012 när jag och Mattias var i mormor och morfars gamla sommarstuga utanför Luleå, en igenklappad liten kiosk och ett utsnitt av skärgården.

September är från ett litet sagohus bland kolonilotterna i Slottskogen. 

Puss i skogen och ekollonkrattning i hästhagen hos mamma och pappa (ekollon är giftiga för stackars små hästar).

December har röd rubrik och snöiga träd förevigade med blixt och lång slutartid.
Enkel anordning för den otåliga + roligt att göra + räcker hela året, that makes ju a good pyssel!

BADRUMSDJUNGELN

Det har sköljt en liten våg av kreativitet över mig, jag misstänker att det beror på årstiden och det allmänna pysselruset som omger jultiden. Jag vill hålla hårt i den men inte skrämma bort den, vill att den blir långvarig och inte drar sig undan lika kvickt igen. Denna mörka tid behövs glittriga knäppa stilfulla finurliga idéer. I alla fall, jag blev inspirerad av Regina (awesome blogg för övrigt) som dekorerat sitt badrumskakel med plastfilm. Jag kände genast att jag måste göra detsamma, så jag köpte gröna och röda rullar på Matton och Panduro och började en veckas långt klippande och klistrande. Ville göra en djungel i badrummet, lite inspirerad av illustrationerna i Vem ska trösta knyttet? (de taggiga tulpanerna).
Såhär blev det:

Svårt att få helhetsbilden, men det är i alla fall mer som att sitta i en stiliserad djungel eller Muminträdgård nu. Och det är ju helt klart en eftersträvansvärd känsla.

BYRÅN

Jag har pysslat! Värsta grejen. Eller nej, hemskt enkelt egentligen. Men roligt, för det var så himla längesedan och det är så väldigt sällan det faller in sådana idéer i mig. Jag tröttnat en smula på teak och brun murrighet så jag bestämde mig för att måla om min byrå som hängt med i ett gäng år nu. Stod på Panduro med beslutsångest en lång stund och vred och vände på små burkar med lackfärg tills jag slutligen bestämde mig för det här:

Grundmålande den med vit färg tre vändor först, det krävde en massa färg för att riktigt täcka över träfärgen. 

Sedan målade jag lådorna två vändor, i bubblegumsrosa, en varm guldnyans och himmelsblå. 

Alltså så roligt att måla?! Får sansa mig en smula så jag inte går loss på varenda grej här hemma nu, har fortsatt småskaligt med att måla fyra hårnålar i guld. Ett initiativ i rimlig skala. Det är dessutom så skönt att göra något handgripligt med tveklöst resultat till skillnad från teaterns ibland diffusa processer. Liksom; förut var den brun, nu har den andra färger. Tydligt, klart. OCH FINT JU.

DET HÄR ÄR DITT LIV NU, DET ÄR HÄR DU ÄR

Lägenheten jag och Mattias slagit ihop oss i är en av de finaste jag sett och tveklöst den finaste jag bott i. Sådär så att en skäms lite, blir avundsjuk på sig själv och får tacksamhetssvindel samtidigt. Den har en märklig, nästan v-formad planlösning, många irrationella vinklar och sovrummets ena vägg är välvd eftersom den är belägen i en tornliknande del av huset. Det håller på att bli ett hem och det är redan en plats jag är mycket fäst vid. Det hela är inte färdigt än och det är känns lite för nytt och hemligt för att exponeras i sin helhet, men tänkte vi kunde kolla lite på några detaljer:

Vardagsrummet lyses upp av denna ljuskrona med löv på.

Ena väggen är täckt av ett hyllsystem som Mattias byggt. 

Tavlor, böcker, växter, tjusiga askar och varghuvuden som Lisa slöjdat som spejar ut som små galjonsfigurer. 

På en vägg hänger denna hylla som morfar gjorde som barn. Den bebos av en glittrig bulldog och under sitter tre fotografier av Anna Clarén.

Överst på farfars hylla står denna tweedklädde herre, min feministbibel och ett gäng ljudböcker + Angels in America.

En minibok av Den fula ankungen, pennställ, musikbiografier och ett tårtfat med smycken.

Mattias har ett rätt enormt lager av glossy mags och vinylskivor.

Och en rätt gedigen samling av mattor också.

I sovrummet finns röda sammetsgardiner (dock mycket mer mörkröda och inte så neonaktiga som här på bilden), växter, högar av böcker, plåtburkar och små eiffeltorn.

Och den här vingliga drömlampan.

I köket har vi saker ovanpå köksskåpen, som en snirklig köksvåg och murgröna.

Pelargoner och ännu ett eiffeltorn i fönstret.

På en hylla står min Mon amieservis, en plåtbricka med brudar på, fina fat och kökshanddukar.

Och på det blå köksbordet väntar två små basilikakvistar på att få växa upp till stora plantor.