5 X SOMMARMAT

Är ju extremt ledig nu sedan en tid tillbaka och ännu en liten tid framåt. Och trogen sommarklyschan som jag är så vill jag använda en del av den tiden till att laga osannolikt god mat, pga en av livets bästa grejer. Här kommer några av de rätter som jag och min käresta tillika bästa kulinariska kökskompanjon lagat samt slukat på sista tiden:

Episk sommarlunch; smörstekt sparris, perfektkokt ägg och rågbröd med chevre, honung och timjan i ugn. AH.

Den indiska färskosten paneer har varit en av mina älsklingsrätter i evigheter, äter det undantagslöst när jag går på indisk restaurang. Har så länge velat göra det själv och nu har jag och Mattias testat! Det är ganska lätt men tar en del tid eftersom osten görs från scratch och måste först rinna av, sedan marineras, sedan stekas.. Men SÅ värt, för det är helt magiskt gott. Utgick ifrån detta recept med sås och marinad på saffran, cashewnötter, kokos, tusen kryddor. Gjorde chapatibröd, smörade dem och hade på hackad vitlök och flingsalt innan de veks ihop.

Tomatsås med chilli och vitlök som får puttra länge, spaghetti, massor av parmesan och edamamebönor med flingsalt.

Blev så sjukt sugen på att göra kroketter efter Barcelona eftersom det finns på varenda tapasmeny men alltid verkar innehålla kyckling. Så jag gjorde egna, efter det här receptet. Mattias gjorde en sjukt god spenatcreme och ugnsgrillade tomater i åttiotalsskepnad. Hans pappa fick i uppdrag att smörsteka färsk torsk och gudars, så gott allt blev.

Mer chèvre kommer lastat. Nu panerad i panko och stekt i smör. Redan där är himlen nådd. Ugnsrostar även alla grönsaker och rotfrukter jag för tillfället råkar ha hemma, här var det färskpotatis, morot, blomkål, fänkål, färsk vitkål och paprika med hackad mandel. Plus liten tomatsallad med rödlök och persilja. Jag och Mattias säger jämt "jamen det är bra att vi gör mycket, då räcker det till imorgon också". Detta inträffar dock aldrig, det går inte att vara måttfull med såhär goda saker. Och det behöver en ju inte vara heller!
Vad är er bästa sommarmat?