T J U G O F Y R A

I fredags fyllde jag år och eftersom alla mina helger nu går åt till att repa med Resultatet, scenkonstprojektet i Fengan, så fick även den firas där. 

Jag tog sista kvällståget på torsdagkvällen och hämtades upp av den finaste personen jag vet.

Hängde i hans vardagsrum, på hans mattkollage.

Lagade stört god tacosgrej med quesadillas, bönchilli, smörfräst majs och avokadosallad samt skålade i cava.

På själva bemärkelsedagen smet en morgonpigg M upp och stängde om sig i köket för att sedan komma in med det här. Eggs in a basket på rågbröd, vårlök- och kaprisröra, fluffig smoothie (i glas med presentsnören), starkt kaffe och nyplockade snödroppar från trädgården. Kan en tänka sig ett finare sätt att börja ett nytt år på så säg! Svar nej, går ej.

Min födelsedag ligger ju under den knepigaste vårtiden då det kan vara lika mycket midvinter som sprittande vår. Den här födelsedagen var en exceptionell solskensvariant av 28 mars med bländvit sol och himlen som en glaskupa.

Vi hängde runt och gjorde i ordning oss för dagen.

Och började snart fixa för medtagbar lunch, för Mattias hade smitt picknickplaner. Passade ju så optimalt med den nyanlända våren. Vi kokade mungbönor och stekte hackiga halloumibitar som fick svalna på trappan.

Men kolla, fina.

Så knöt han på sig Kenzodojorna, fiskade upp tidningen ur brevlådan och vi åkte. 

Till Baldersnäs. En herrgård utanför Dals Långed som är hemskt stilig. Här borde en tveklöst lajva Brideshead Revisited med silk shirts and liqeurs and cigars i sommar.

Alltså, hur enkla vi människor (nordbor?) är som bara känner livet återvända så fort vi får solen i ögonen igen.

Vi låg på picknickfilten som varit med både på Österlen och franska rastplatser och kisade upp mot allt det blåa. Vi hade tydligen tappat lite av picknickrutinen under det alltför långa vinteruppehållet så varken tallrikar eller glas var där de skulle, men vi hade en megagod sallad, nybakat morots- och timjanbröd och mousserande flädersaft så inte gjorde det nåt.

Något är på väg att hända.

Vi åt upp varenda matbit och rullade tillbaka till Fengan. Mattias skulle baka pizza på bageriet så han for dit, jag gick hem. Bakade en cheesecake, slumrade till, spelade lite på det ostämda pianot i källaren, blev ett uns uttråkad och ägnade mig åt en stunds innovativt spegelposerande.

Vi hade bjussat över lite folk senare på kvällen, bland annat Ville som visade sin uppskattning mot värden genom att somna som ett litet cirkuskryss i hans säng innan han ens sagt hej. Hihi åh raringen. Den oerhört välavvägda menyn bestod av panerad chèvre, kladdkaka, bagerietpizza, cheesecake och dumleklubbor, alla tiders. Så hängde vi på Mattias vardagsrumsgolv tills födelsedagen sprang sin väg och gled över i nästa dag.