INTE NYÅRSLÖFTEN, MEN

Har aldrig direkt haft några nyårslöften, tror inte på dem, och det känns som att de ofta är sprungna ur någon ångestladdad post-högtids-hets. De luktar ytligt och kallsvett och glöms snart bort ändå. Däremot tilltalas jag av att se tillbaka på hela 365 dagar och markera en ny årsring. Den sköna illusionen av nystart, att få en till chans. Och samla ihop några funderingar om misstag jag ska försöka att inte göra om eller saker jag vill bli bättre på. Som det här:

Säga nej och säga ja. Helt. Stå för mina val, sluta be om ursäkt. Rycka bort den tryckande stressen över att säga nej till olika sociala grejer, exempelvis. Ängsligheten om hur folk ska värdera det och vår generations kära fear of missing out. Det gör mig velig och får mig att glömma bort att känna efter vad jag riktigt vill. Och det gör att jag kompromissar på det dåliga sättet och ofta har gnagande små hamstrar som bygger bon av dåligt samvete i magen. Så dumt, för jag tycker ju att det är så hemskt viktigt att respektera folks val och behov.  Vill släppa ansvaret för att hela tiden legitimera mina val, att inte behöva försvara och förklara mig. Komma över myten om att det stora alltid händer någon annanstans. Och stå för att jag faktiskt oftast blir lyckligast av andra saker än att trängas i dyra klubbköer. Säga JA högt och helhjärtat och säga nej tryggt och kompromisslöst.

Planer. Göra dem. Ha dem. Våga uttala och formulera vad jag vill ska hända. Slå upp dörrar och lägga ut spår. Aldrig ska jag försätta mig i en totalt planlös situation igen. Aldrig ställa mig själv utan karta och kompass i en okonstruktiv tidsocean. Jag ska lita lite mindre på att det löser sig, men fortfarande ha tillit, förtröstan. Jag ska drömma stort och göra slag i saker. Ta beslut, välja och satsa.

Välja vilken information jag släpper in. Eller, vilken jag söker upp. Vi är ju så obevekligt omgivna av en massa påträngande destruktiva budskap i form av sexism, konsumtionshysteri, karriärshets osv osv, och mycket går inte att välja bort. Det bara är där, i våra offentliga rum, överallt. Men jag vill bli bättre på att välja sådant som bara får mig att må bra, när jag har möjligheten. Har märkt att det har en markant och direkt påverkan på mitt mående och min självkänsla. I somras hade jag en vecka när jag bodde själv i Mattias lägenhet i Fengan och bara lyssnade på kloka sommarprat, läste Nina Björk och Hejblekk, lyssnade på Värvet med Bianca och läste Liv Strömqvistserier. Det var så påtagligt hur bra jag mådde av det, hur glad och stärkt jag blev. I höst har jag tyvärr varit mycket sämre på det och det har nog en ännu mer drastisk effekt.  Som att läsa hundra intervjuer med Alicia Vikander och Léa Seydoux när jag varit arbetslös, rådeppig och sett skådespelardrömmen gå upp i en liten rök. Eh. Mycket effektivt sätt att sänka sig själv ytterligare. Vill inte någonsin göra så mot mig själv igen utan bara injicera kreativ, smart och klok inspiration.

2014 är ju som vi alla vet även valår och det ger mig obehagskänslor i magen med tanke på vilka politiska vindar som kyler ner Europa. Men det är ju också en gnista hopp. Vill hitta ett sätt att dra mitt strå till stacken, göra något för klimatet, antirasismen, solidariteten, feminismen. Om vi är många som gör det kan den där gnistan fatta eld.

Och så vill/ska jag: söka de där scenskolorna stenhårt men på mina villkor, åka bil långt bort, se massor av film på Hagabion och bio Capitol, gå på svartklubb oftare, filma och klippa små filmer, bada i hav i Sverige och andra länder, dejta mina vänner oftare, ro över en spegelblank sjö, hänga i ett slott, vara modig och bara göra det.