ödsmål revisited

I och med att min dator var trasig i en lång rad veckor så finns det högvis med bilder och små berättelser som jag väl pytsar in här efterhand. Som den här helgen, någon av de första dagarna i september då jag och Maxime satte oss på tåget till Stenungsund och for ut till hennes farmors hus där vi varit varje sommar de sju (!) senaste somrarna. En sådan eminent sommarvana ruckar en inte på hur som helst.

trädgården.jpg

Sommaren har ju varit exceptionellt varm och vacker mot oss stackars djupfrysta nordbor i år och den stora trädgården höll fortfarande hårt fast i sina klara färger.

sista badet.jpg

Jag och Maxime badade!! Är ingen hadcorebadare precis så jag tyckte det var en stor bedrift att ta ett dopp i september. Milou skällde på oss, Mona fotade.

triftennn.jpg

Triften som skjuter upp sina blålila bollar ur marken överallt kring havet.

äpplet.jpg

Vi gick upp till huset igen och tog ett varv i den stora trädgården som är så himla drömsk, rörig och vacker. 

björnbär.jpg

Plockade björnbär och fick turas om att lirka loss varandras hår när vi fastnade i taggarna. 

miloupuss2.jpg

<3! 

lillemors bord.jpg

Vi upptäckte att de gula plommonen var perfekt mogna och gick in i Lillemors (farmodern i sammanhanget) ateljé. Sjukt nog hade jag aldrig varit där innan. Den är flera rum stor och har keramikugnar, tonvis med material, miljoner verktyg och förstås konstverk precis överallt. 

lillemors atelje.jpg

Max visade mig runt och så hämtade vi en stege.

plommin.jpg

För att kunna nå de här. Det här med att plocka frukt och bär alltså. Ta dem precis när de är som bäst, finaste råvarorna just utanför dörren. Storartat i sin enkelhet.

moln.jpg

Himlen såg fortfarande ut som juli.

ekollon.jpg

Och ljuset var varmt. 

nypon.jpg
episk måltid.jpg

Mona lagade en helt magisk måltid av typiska höstråvaror, finaste nyskördadkvalité. Gräddkokt savoykål, färska rödbetor, majskolvar, citronsmör, smörstekt sparris och kantareller. Det utbröt kollektivt matjubel över alla fulländade salta färska smaker. 

drink.jpg

Max gjord en fläderdrink till mig.

ep food.jpg

Fick absolut inte nog av någonting. 

våffelz.jpg

Vi ville ju göra något med plommonen och björnbären vi plockat så Max kokade en plommonkompott med ingefära och jag gjorde en björnbärssylt med vanilj och honung. Hade dessutom gjort lemoncurd dagen innan och tagit med mig så vi stekte våfflor och anordnade syltfrossa. Så satt vi där på den vackra verandan och Mona drog anekdoter från när hon gick på konstskola på åttiotalet, festade med Reine Brynolfsson, drack kaffe med en mediummogul (medium, inte media alltså) och hade maskerader där hon exempelvis klätt ut sig till en stängd dörr.  Good times, good times indeed.