EN RÖD HÖGTID / SÅ AVLÄGSEN NU REDAN

En månad sedan julafton och jag tar tillfället i akt att inte låta julhelgens dokumentation förfaras. Eftersom mina inlägg tenderar att bli sjumilastories, ohanterliga i sin omfattning så försöker jag ge mig själv begränsningar att hålla mig till. Tio bilder från julafton till exempel, inte en enda till och hör sen. Det blev nio den här gången. Nio bilder av den apokalyptiska aprilvintern som vi gjorde vårt yttersta för att besvärja med ljus i gjutjärnsstakar, allmogebarnböcker, rödkål och snö av bomull runt porslinstomtarnas fötter. Promenad över mögliga stubbåkrar, ett jublande julbord nästan helt utan traditioner, en rimligt småskalig julklappsutdelning och det bästa var; galenpanna vid midnatt där alla personer på lapparna var långsökta förbindelser från bygden och barndomens bakgårdar som genererade julhelgens högst knallande skrattsalvor. Då när det känns nästan sakralt saligt att alla finns och lever och är ingen annan stans än just här.