Spring 2013 ready-to-wear - ett utsnitt litet som ett frimärke

Sommaren är oåterkalleligen bortsprungen för denna gång, och det känns mest okej. Så länge hösten är ny, färgerna kvar och trippla långfillingar ännu inte blivit ett stående inslag i outfiten. Kan dock ändå inte låta bli att smygtråna lite efter en annan sommar när jag kikat på de senaste veckornas visningar av vårkollektioner. Så jag samlade några av mina favoriter i klassisk modebloggaranda. Är ju inte direkt Pinglan Med Kollen vad det gäller designers, men tycker det är väldigt roligt. Och en lär sig ju.
 
Som vanligt tar inte modeföretagen något vidare ansvar utan fortsätter ge en enda sorts kropp plats - den som är storlek noll. Den nästan försvunna kvinnokroppen, den bortsvälta. Kokoidealet format av en värld som vill kontrollera och krympa oss. Det måste en komma ihåg när en tittar på sådana här bilder tänker jag. Älskar kläderna, avskyr den normaliserade pro anadisplayen. Så. Nu kollar vi på kläderna. 

orla.jpg
orlatvå.jpg

Orla Kiely. Alltid så fint. Tycker om knästrumporna, zebratrycket på tishan, fickorna på kjolarna och skjortorna. Den djupblå glänningen med så mycket lyster i materialet. Färgerna, baskrarna, sextiotalssnitten. 

redvalentino.jpg

Red Valentino. Suuuupercute, alltså lite för cute. Men det känns som en fashionabel variant av Majas alfabet och det kan inte vara en dålig grej. Tänker mig att det känns som att bo inuti en pion att ha en sådan där klänning på sig.

fina apc.jpg

Finaste APC. Så cleant. De där lila nyanserna tillsammans, de rena snitten.

valentino.jpg

Alltså, föll handlöst för Valentinos kollektion. Herregud. De optimala kombinationerna av böljande och kort, figursytt. Magiska broderier, mönster, färger, guld, flätor, svepande material. Sjukt vackert.

valentino tvåå.jpg

 !!!

erin.jpg
lite väääl sött, men faller ju ändå.jpg

Erin Fetherstons kollektion charmade mig med sin uppenbara estetik, älvlika modeller, pastelliga ljus och blomkronor. Kläderna hamnar lite i skymundan, men den ljusblå klänningen längst till höger och långkjolen översållad med tusen små tunna grå blommor skulle jag gärna spendera en och annan midsommarnatt i.

sååå fint.jpg

Fast nästan bäst (av det jag sett, vilket bara är en bråkdel) var nästan Jil Sanders navykollektion. 

navy3.jpg
jilsandernavy.jpg

Supercleant, optimalt balanserat. Älskar de boxiga skjortorna tillsammans med skjorta och höga klackar. Eller den mintgröna långkjolen och den ljust rosa bomberjackan. Kragarna och pressvecken, den marinblå klänningens perfekta snitt. Men det behöver väl för all del inte vara sommar för att en ska klä sig så. Jag vill börja nu.